onsdag 29 maj 2013

CHARLOTTE HASSEL - FRIDA SKYBÄCK

296 sidor
Språk: Svenska
Förlag: Frank Förlag

"Charlotte Hassel är sexton år och hemligt förlovad med sin stora kärlek den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna, men då hon en natt under dramatiska omständigheter tvingas fly och lämna landet skiljs de åt. Först tretton år senare, i april 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt begett sig tillbaka till Sverige. Väl där får hon åter bekanta sig med de människor hon en gång lämnat.

För Axel, som aldrig kunnat glömma sin första kärlek, ger det oväntade mötet upphov till en rad frågor. Sammanstötningen blir lika smärtsam för Charlotte som nu långsamt inser vad hon har gått miste om.

Från sitt nya hemland har Charlotte kunnat följa hur hennes familjs liv slagits i spillror, även om brevkontakten varit sparsam. Dessutom pågår en maktkamp i Sverige då kung Adolf Fredrik avlidit och kronprins Gustav befinner sig i Paris. Charlotte beslutar sig för att försöka hjälpa sin familj att återfå Hasselgården, men hon upptäcker snart att det finns starka makter i Stockholms societet som motarbetar henne."


Ett av årets bokreafynd var Charlotte Hassel, och efter några månader i bokhyllan plockade jag tillslut upp den.

Jag säger det väl igen då, jag älskar historiska romaner. Anledningen till att jag köpte just denna var för att den nämndes tillsammans med Simona Ahrnstedt, som ju har skrivit den bästa svenska bok jag har läst på länge, Överenskommelser. Så självklart ville jag ge Charlotte Hassel en chans.

Jag är inte helt tagen av denna bok, även om jag helt klart tycker att den är läsvärd. Det finns ett mysterium som driver boken framåt, de klassiska "rötäggen" som man vill se krossas, och den charmiga mannen som man vill att huvudpersonen ska finna kärleken i. Ändå kan jag tycka att den stundtals är lite väl uppenbar, då ingenting i boken förvånade mig.

En sak som störde mig lite var sexscenerna. Jag har inga problem att läsa om sex, så länge det är välskrivet. Men det var lite "skämskudde" på just de scenerna i denna bok, och jag ville helst skippa dem helt och hållet.

Men annars så var det en gripande historia, och jag kände mig faktiskt berörd av historien. Så om ni som jag gillar historiska romaner, tycker jag absolut att ni ska läsa denna bok!

L L L +

2 kommentarer:

  1. Har haft boken på min att-läsa-lista ett tag så hoppas jag finner tiden att läsa den snart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den har funnits med på min också ett bra tag, så jag är glad att jag äntligen tog tag i den :)

      Radera